dinsdag 18 september 2012

Jan Mulder voltooit gedichtentrap in Theater van de Natuur


Jan Mulder licht zijn tekst toe. 
Rechts van hem (met onafscheidelijk hoedje), 
de geestelijk vader van het TvdN, Adriaan Nette. Foto DvhN
Het was een mooie zaterdag, 8 september, toen Jan Mulder in het Theater van de Natuur in Sellingen met zijn tekst 'Achterop de fiets bij mijn moeder' de gedichtentrap voltooide.

Waterlandschap
Het gedicht 'Waterlandschap' van Kees Stip was in 1997 het eerste dat - in de onderste trede gehouwen - werd onthuld. Ik mocht het nu voordragen. Dat kwam mooi uit, want ik heb het initiatief genomen om 2013 uit te roepen tot Kees Stipjaar. Het is dan 100 jaar geleden dat hij werd geboren. In 2001 stierf hij in Winschoten. Ook andere dichters van wie een gedicht in de trap is opgenomen, zijn niet meer: Harry Muskee, Adriaan Morriën en Rutger Kopland. Nadat ik de aftrap had gedaan, lazen anderen (onder wie ook enkele aanwezige dichters, als Mustafa Stitou en Def P) de overige verzen voor.

 Een en al aandacht voor de oud-voetballer, columnist,
tv-persoonlijkheid én Groninger Jan Mulder

En zo belandden we bij de bovenste trede, waar de tekst van de in Bellingwolde geboren en in Winschoten opgegroeide Jan Mulder werd onthuld. Omdat hij wilde dat ook een oude tante in een rolstoel zijn gedicht kon horen, las hij het onderaan de trap in zijn geheel voor (op de steen staat een fragment ervan). Het verhaalt over zijn jeugd in Groningen en dan met name in het Oldambt en Westerwolde. Vrijwel alle gehuchten en dorpen komen er in voor.

Jan Mulder betreedt 'zijn' trede

Verwondering
Op zijn geheel eigen wijze ("Ik ben helemaal geen dichter!") bracht hij het als een conference die bij het publiek verschillende lachsalvo's teweeg bracht. Het was een mooie afsluiting van een vijftien jaar durende traditie. De trap is voltooid, maar het Theater van de Natuur, een prachtig project van kunstenaar Adriaan Nette, blijft bestaan. Het is dag en nacht, jaar in, jaar uit geopend. De toegang is gratis, de verwondering onbetaalbaar.


Zie voor filmpjes van alle onthullingen: Theater van de Natuur
Het virtuele Theater van de Natuur vind je hier